Betalen voor celstraf is ordinaire belastingverhoging

Wanneer visie, inzicht en talent ontbreken, dreigt willekeur

Als het aan dit kabinet ligt, betalen gevangenen straks voor hun celstraf. VVD-staatssecretaris van Justitie Teeven wil dat veroordeelden zestien euro gaan betalen voor elk dagje in de gevangenis.

Voor minderjarigen die in de gevangenis terechtkomen, wil Teeven de ouders aanslaan. Een origineel maar slecht idee. Waarom betalen we eigenlijk nog belasting? Welbeschouwd gaat het om een ordinaire belastingverhoging. Terwijl de overheid in het voorstel kosten afschuift, gaan de belastingen namelijk niet omlaag.

De baas van de vindingrijke staatssecretaris, minister Opstelten komt binnenkort met meer ideeën in het genre ‘betalen voor wat je moet gebruiken door je eigen schuld‘. Hij werkt aan voorstellen om daders mee te laten betalen aan de kosten die de overheid maakt voor opsporing, vervolging, proces, berechting en slachtofferzorg. Nog even en de minister brengt zichzelf in rekening.

Waarom deze lastenverhoging beperken tot veroordeelden? Een bon-uitschrijvende politieagent is namelijk ook niet goedkoop. Uurloon, huur van het vervoersmiddel (politieauto) en benzinekosten zijn prijzig. Geen probleem, want de bekeurde burger heeft toch de keuze? Had je je maar gewoon aan de regels moeten houden.

Geldt in een rechtstaat niet dat de rechter gaat over de hoogte van een straf? Blijkbaar bepalen politici die met de rechter, althans volgens het duo Teeven OpStelten. Zo blijkt maar weer: wanneer visie, inzicht en talent ontbreken, dreigt willekeur.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.