Hoofdeconoom Citygroup: koop-die-nieuwe-auto-oproep van Rutte was gevaarlijk

Auto kopen? Eerst schulden aflossen

‘Het is gevaarlijk om mensen aan te moedigen hun geld uit te geven zonder dat je hun omstandigheden kent’, zegt de hoofdeconoom van de Amerikaanse Citygroup Willem Buiter. Hij reageert in NRC Handelsblad op de oproep van premier Rutte (van april 2013) aan de Nederlanders om meer te gaan kopen; ‘Laten we wél die auto kopen’.

Buiter vindt dat de oproep aanzet tot het opnieuw aangaan van schulden. ‘Nederlanders zitten tot aan hun nek in de schulden. We hebben huishoudens als land verleid om enorme schulden aan te gaan’.

‘Met een oproep aan huishoudens kun je de economie niet aanjagen. Dat is niet erg wijs.’

Verder zal de Europese bankentest dit jaar ‘gaten’ aantonen bij Nederlandse banken, verwacht Buiter. Er zullen volgens hem bij Nederlandse ‘een hoop oude verliezen aan het licht komen’. De ‘oude verborgen verliezen en de nieuwe conjuncturele verliezen’ bij de banken lopen volgens de Amerikaan van Nederlandse afkomst tot in de honderden miljarden. Buiter: ‘Er komen interessante tijden aan voor de Nederlandsche Bank’.

Buiter geldt als een autoriteit in de macro-economische wetenschap. Hij werkte eerder voor de Britse Centrale Bank en was onder meer hoogleraar aan de London School of Economics.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.