Overwinning PVV bij Europese verkiezingen bedreigt voortbestaan Rutte II

Wanneer Wilders de verwachte overwinning boekt bij de Europese verkiezingen, vormt dat een direct gevaar voor het kabinet Rutte II. Dat stelt tenminste politiek commentator Max van Weezel.

Deze oude rot in het vak, hij werkt op het Binnenhof sinds 1976, verwacht dat de verkiezingen op 22 mei ‘de spannendste worden die ooit in Nederland zijn gehouden’. Dat schrijft hij in Vrij Nederland. ‘Europese verkiezingen lijken niet over het voortbestaan van het kabinet te gaan, maar dat is schijn.’ Van weezel: ‘Het grootste gevaar voor Rutte II is Europa’.

Van Weezel herinnert zich namelijk nog dat de Euroverkiezingen in 2009 het begin vormde van het einde van Balkenende IV. De PvdA werd zowat gehalveerd door de kiezer waarna de PvdA-top direct een crisisberaad belegde. De partij onder destijds nog Wouter Bos, wilde zich ‘herpositioneren’, wat volgens Van Weezel betekent: ‘sla voortaan ferm van je af en sluit geen overbodige compromissen meer. Liever een crisis dan een vertrouwensbreuk met je achterban’.

Dat VVD en PvdA aankoersen op een nederlaag, nóg een na 19 maart, lijkt waarschijnlijk. Vooral de verwachte overwinning van de PVV baart zorgen. Internationale media als The Economist en The New York Times besteedden er al aandacht aan: de opkomst van de Europese Tea Party. Met in de hoofdrol Marine le Pen en Geert Wilders. Tegen The Economist zei de PVV-voorman al zelfverzekerd dat hij bij de Europese Verkiezingen op 22 mei de grootste wordt in Nederland. Rutte kan zijn borst natmaken.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.