Deense bijstandsgerechtigden werken fulltime als tegenprestatie

Deense bijstandsgerechtigden doen al langer fulltime ‘nuttig werk’ als tegenprestatie voor hun uitkering. Sinds 1 januari moeten bijstandsgerechtigden werk voor de gemeente verrichten. Ze verzorgen tuinen, bereiden maaltijden, onderhouden speeltuinen, wassen brandweerauto’s  of ruimen hondenpoep.

Het werk moet nuttig zijn maar het mag ook weer niet te aantrekkelijk zijn. ‘Het is niet de bedoeling dat werkelozen in deze banen blijven hangen’, zegt de wethouder van Aalborg in De Telegraaf. Aalborg dient als voorbeeld voor de rest van Denemarken omdat deze stad al eerder startte met het, volgens hen geslaagde, experiment.

De Deens minister van Werkgelegenheid Frederiksen is positief en praktisch: ‘Er zijn nu eenmaal taken die uitgevoerd moeten worden om de samenleving draaiende te houden’.

Staatssecretaris Klijnsma baarde enkele weken geleden opzien met haar pleidooi voor een verplichte tegenprestatie van Nederlandse bijstandsgerechtigden. Volgens haar voorstel gaan de bijstandstrekkers parttime aan de slag voor de gemeente. Een volstrekt onzalig plan, maar eerlijk is eerlijk, de inmiddels ervaren Denen blijken toch positief.

Jonge bijstandsgerechtigden in Roskilde werkten de laatste maanden van acht uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. En ze zijn best positief. ‘Het is nuttig geweest omdat je leert vroeg op te staan, maar het werk is wel vaak saai’, zegt een deelnemer.

Er is ook wel, milde, kritiek. Het overgrote deel van de Denen is weliswaar voor de tegenprestatie voor een bijstandsuitkering, maar er zijn grenzen.  Fulltime hondenpoep opruimen gaat volgens een meerderheid weer te ver. In Roskilde maakt hondenpoep ruimen deel uit van het werken in de plantsoenendienst. Een gemeenteraadslid vindt daar ‘niks mis mee’.

De resultaten in Aalborg zijn indrukwekkend.  ‘Van de twintig mensen die aan een project beginnen, blijft er na een halfjaar slechts één in de bijstand over’, zegt de Aalborgse wethouder.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.