Timmermans is op Europese campagne voor zichzelf

PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Timmermans wil eind dit jaar graag de Europese buitenlandvertegenwoordiger worden en voert met dat doel nogal opzichtig campagne. Volgens NRC-columnist Caroline de Gruyter wordt dat in elk geval gefluisterd in Den Haag.

Bovendien gaat het verhaal volgens haar al langer rond in Brussel en andere Europese hoofdsteden. Vanzelfsprekend ontkent Timmermans elke ambitie in deze richting. Wie zich openlijk kandidaat stelt voor een hoge Europese functie, kan het immers schudden. Het is opvallend dat Timmermans zich steeds vaker als Europese bewindsman profileert.

Zo vertrok hij enkele weken geleden op stel en sprong naar Kiev om daar de Oekraïnse demonstranten toe te spreken. De sterk pro-Europese Oekraïners vormden natuurlijk een prachtig decor voor zijn pro-Europese speech. Deze campagneactie is zeker gezien in Brussel.

Verder hielp de sociaal-democraat met volle overgave de Fransen uit de brand bij de vredesmissie naar Mali. De Fransen vroegen om bijstand en Timmermans bood direct een forse Nederlandse militaire macht aan. Het wordt een missie in het hoogste geweldspectrum met circa 400 soldaten, commando’s, inlichtingenofficieren en Apachehelikopters. Deze gulle steun aan de Fransen krijgt hij, zo hoopt hij tenminste, uitbetaald in steun voor zijn kandidatuur eind 2014.

Op dit moment drinkt onze minister van Buitenlandse Zaken koffie met dictator Raul Castro in Havana. Timmermans brengt als eerste Europese minister een bezoek aan het communistische Cuba. Hij beoogt met zijn driedaagse bezoek de ‘positieve ontwikkelingen te bevorderen’. Uiteraard zal hij zich er ook voor inzetten dat de Cubanen de handelsafspraken met Europa versoepelen. Wanneer dat lukt, is Timmermans definitief een politicus die zaken voor elkaar krijgt. En stijgt hij steeds verder op het kandidatenlijstje van de Europese regeringsleiders.

Wordt vervolgd.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.