2014 wordt het jaar van schaduwpremier Pechtold

Soeverein D66

Het wordt een spannend jaar voor de coalitiepartijen, en de drie oppositievrienden onder aanvoering van D66-leider Pechtold. Twee verkiezingen wachten handenwrijvend op hen. Op woensdag 19 maart stemt Nederland voor de gemeenteraad, donderdag 22 mei volgen de Europese parlementsverkiezingen.

De peilingen voorspellen een forse nederlaag voor de lokale vertegenwoordigers van de coalitiepartijen. Maar, hoe zit het met de drie gedoogpartijen D66, SGP en ChristenUnie? Met name het verkiezingsresultaat van D66 is belangrijk en heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor het verdere verloop van het politieke jaar 2014.

Wanneer Pechtold verliest, trekt hij waarschijnlijk zijn steun voor het kabinet in, waarna Rutte II ten dode is opgeschreven. Volgens de peilingen verliezen de democraten echter niet. In tegendeel, ze staan op grote winst. D66 lijkt het grote succes van de Tweede Kamerverkiezingen in 1994, 24 zetels onder Hans van Mierlo, te gaan evenaren. Wanneer je het verwachte succes van D66 combineert met de voorspelde nederlagen van de VVD en PvdA, wordt snel duidelijk wie bovenop de Haagse apenrots zit in 2014: de oppermachtige D66-voorman.

De kiezer zal de coalitie afstraffen. De PvdA krijgt naar verwachting de hardste klappen om de impopulaire kille bezuinigingen. De achterban van deze partij voelt de versoberingen immers het hardst. De SP vangt de teleurgestelde PvdA’ers graag op. Evenals Lokale partijen, GroenLinks, het CDA  en D66. De VVD-achterban is weliswaar financieel flexibeler maar ook allergisch voor belastingverhogingen, en daarvan is 2014 tot aan de nok toe gevuld. Ook de liberalen komen de verkiezingen dus niet ongeschonden door.

Bij de Europese verkiezingen zegeviert naar verwachting de PVV ten koste van bijna alle andere partijen. Maar ook hier heeft D66 een unieke positie. Namelijk die van een sterk pro-Europese partij. Voor het pro Europese standpunt zijn, met verschillende motieven (pro Europa, tegen Wilders), nog vele kiezers te porren. Uit onderzoeken blijkt overigens telkens weer dat er geen enkele overloop bestaat tussen de partij van Wilders en die van Pechtold. Ook hier bedreigt andermans resultaat de soevereine Democraten dus niet.

Als D66, de partij zonder welke er geen Rutte II meer zou zijn, wint in 2014, krijgt Nederland een schaduwpremier: Alexander Pechtold.

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.