Amsterdamse wethouder: ‘Werkgevers hebben Roemenen en Bulgaren hard nodig’

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es denkt dat werkgevers Roemenen en Bulgaren hard nodig hebben. Ze heeft nog geen idee hoeveel Oost-Europeanen uiteindelijk naar de hoofdstad zullen komen. Amsterdam wacht hun komst ontspannen af.

‘Werkgevers zeggen dat ze die mensen hard nodig hebben. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij economische groei in Amsterdam. Hier overheerst niet de mening dat we ze buiten de deur moeten houden’, aldus wethouder Van Es in Het Parool.

Tot nu toe kwamen de Oost-Europeanen volgens de GroenLinks-wethouder naar Nederland ‘vooral voor laagopgeleide, agrarische arbeid, die er in Amsterdam minder is’. De stad bereidt zich voor. Zo zijn volgens Van Es ‘leegstaande kantoren in kaart gebracht waarvan we zo nodig woningen kunnen maken’.

Vanaf morgen, 1 januari hebben de Bulgaren en Roemenen vrij toegang tot andere EU-landen en kunnen ze zonder belemmeringen in de EU werken. PvdA-Minister Asscher van Sociale Zaken, de SP en uiteraard de PVV hadden de grenzen liefst wat langer dichtgehouden. Men vreest met name verdringing van laaggeschoolde Nederlanders van de arbeidsmarkt.

Ook in andere lidstaten verwacht men problemen. Onder druk van de publieke opinie heeft de Britse premier Cameron het recht op uitkeringen voor immigranten beperkt. Met name de tabloids voeren al weken campagne tegen de komst van de Oost-Europeanen. Ze voorspellen een grote toename van uitkeringsfraude. In Duitsland vrezen CSU en CDU-politici ook uitkeringsfraude. De christendemocratische CSU voert de omstreden slogan ‘Wer betrügt, der fliegt’, wie bedriegt, vliegt er uit. In tegenstelling tot Amsterdam verwacht Berlijn een golf van immigranten. (Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.