Forse irritatie tussen Pechtold en Duivesteijn

Pechtold: 'Dit is weer typisch PvdA'

D66-leider Pechtold vindt dat afspraken maken met de PvdA ‘bijkans onmogelijk’ is. Hij reageerde dit weekend in De Telegraaf op een uitspraak van PvdA-Senator Duivesteijn vrijdag in NRC Handelsblad. Deze noemde de gedogers van Rutte II  ‘gekwetste ego’s’.

Hij is naar eigen zeggen vooral onder druk gezet door de drie oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. Duivesteijn: ‘zij hadden toch iets goeds gedaan en dan gaat iemand anders ze vertellen dat het toch niet helemaal goed is. Dat soort psychologische aspecten en gekwetste ego’s horen er in dit vak allemaal bij’. Pechtold noemt dit ‘een complete verdraaiing van de feiten’.

Duivesteijn: ‘Als alleen PvdA en VVD in de regering zouden hebben gezeten, en in beide Kamers een meerderheid hadden gehad, dan waren de bijstellingen denk ik forser geweest. Maar de mentale ruimte bij de gedogers was er gewoon niet’. Pechtold in De Telegraaf: ‘Het is weer typisch PvdA: naonderhandelen via de krant. Hij is in al die maanden niet één keer bij ons geweest. Was met inhoudelijke eisen gekomen, dan ben je een vent.’

Vorige week liep de spanning in de Eerste Kamer op tot grote hoogte door een mogelijke tegenstem van Duivesteijn tegen het woonakkoord. De dissidente sociaal-democraat bond op het nippertje in. Wanneer dit akkoord, dat na bloed, zweet en tranen was bereikt met de drie oppositiepartijen, zou sneuvelen was het kabinet in serieuze problemen gekomen.

(Bronnen: NRC Handelsblad, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.