PvdA wordt afgestraft voor ontrouw aan eigen roots

Stel, de Partij voor de Dieren neemt deel aan een kabinet en gaat akkoord met de invoering van subsidiëring van de bontindustrie. Of 50Plus stapt in een coalitie en verdedigt daarna de halvering van een aow-uitkering. Of D66 de herinvoering van de doodstraf. Wat zou er met deze partijen gebeuren? Ze zouden bij de eerstvolgende verkiezingen worden weggevaagd. Wat gebeurt er met een wasmiddel dat viesmaakt, een tandpasta die gaatjes veroorzaakt of een auto die geweldig stilstaat? De markt weet er wel raad mee.

De hele simpele maar ijzeren wet, doe dat waarvoor je bent opgericht, geldt ook voor de politiek. Het lijkt bij de PvdA echter nog niet doorgedrongen. De partij schaarde zich achter voorstellen en maatregelen die tegen het sociaal-democratische dna ingaan. Zo werd de JSF aangeschaft, de verzorgingsstaat een participatiesamenleving, illegaliteit strafbaar, de bijstandsgerechtigden streng tot horigen gedegradeerd. Verder werkt de PvdA mee aan niet eerder vertoonde huurstijgingen, de plundering van corporaties en de straffe inkorting van de ww.

Iedereen begrijpt dat compromissen sluiten bij regeren hoort, maar de vraag rijst waar de toegeeflijkheid van de voormalige rode familie ophoudt. Gelukkig wilde de VVD niets weten van de herinvoering van de doodstraf. De PvdA had er vast over onderhandeld en het punt wellicht aan de liberalen gegund.

De sociaal-democraten staan legendarisch laag in de peilingen en maar liefst een kwart van de PvdA-kiezers zegt nooit meer op die partij te zullen stemmen. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van NRC Handelsblad. Maar 40 procent van de PvdA-kiezers verwacht bij de volgende verkiezingen weer op de sociaal-democraten te stemmen.

Voor de VVD geldt min of meer hetzelfde maar deze partij doet het beter in de peilingen. Uit het NRC-onderzoek blijkt bovendien dat de VVD-stemmers in meerderheid weer op de liberalen gaan stemmen bij de volgende verkiezingen. Ondanks de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en de dramatische belastingverhogingen blijven de kiezers hen redelijk trouw, al blijkt uit de NRC-peiling dat ook 17 procent van deze kiezers volgende keer op een andere partij stemt.

De indruk is dat de VVD beter bij zijn roots blijft dan de PvdA. Die laatste wordt dan ook stevig afgestraft.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.