‘Laat de banken verjaarde banktegoeden inzetten voor de samenleving’

De Nederlandsche Bank heeft geen idee

Banken ontvangen jaarlijks geruisloos grote bedragen van vervallen spaartegoeden. De wet zegt namelijk dat banken de tegoeden mogen innen zodra er op een rekening twintig jaar geen activiteit heeft plaatsgevonden. Maar volgens een oplettende lezer van NRC Handelsblad behoren die tegoeden toe aan de samenleving.

‘Het is principieel onjuist dat banken geruisloos eigenaar worden van verjaarde banktegoeden’, schrijft Bart Lont in de krant. Het is volgens hem ‘zeer aannemelijk’ dat er vele miljoenen euro’s op die tussenrekeningen staan die nooit worden geclaimd. Banken geven geen inzicht in hoe vaak zij het geld van de slapende rekeningen overhevelen. Ook weigeren ze inzage in de omvang van de slapende tegoeden.

Slapende rekeningen kunnen ontstaan doordat rekeninghouders overlijden of wanneer een rekening is vergeten. Denk aan een speciale rekening voor een bruiloft die na het huwelijksfeest door de ceremoniemeester wordt vergeten, terwijl er nog wel geld op staat.

Lont wil dat de particuliere saldi worden ingezet voor de samenleving, bijvoorbeeld een Algemeen Nut Beogende Instelling. Zoiets gebeurt ook in Groot Brittannië en België.

Toezichthouder de Nederlandsche Bank zegt geen idee te hebben van de omvang van de slapende tegoeden. ‘Zorgwekkend’, vindt Lont.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.