Door spanning rond woonakkoord dreigt kabinetscrisis

Niet te voorspellen hoe dit afloopt

Het wordt spannend rond het woonakkoord van VVD-minister Blok van Wonen. De Eerste Kamer stemt morgen over het akkoord en PvdA-senator Duivesteijn dreigt tegen te stemmen. Als dat gebeurt, krijgt het akkoord geen meerderheid waardoor het kabinet met een groot probleem zit.

De VVD dreigt nu binnenskamers met een kabinetscrisis. Zij hebben hun lovebaby de hypotheekrenteaftrek immers -deels- geofferd voor het akkoord. Prominente PvdA’ers voeren de druk op op hun eigenzinnige senator maar Duivesteijn lijkt nog niet toe te geven.

Het kabinet sloot met D66, ChristenUnie en SGP het woonakkoord met onder meer afspraken over de verhuurdersheffing. Door die maatregel betalen corporaties jaarlijks een bedrag dat oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017. De corporaties zouden namelijk genoeg geld hebben om mee te betalen aan de bezuinigingen. Nu het woonakkoord, dat met veel pijn en moeite is bereikt met D66, SGP en ChristenUnie, wellicht niet slaagt, hebben de drie oppositievrienden de verdere onderhandelingen over het pensioenakkoord on hold gezet.

Duivesteijn heeft een 30-jarige loopbaan in de sociale woonbranche achter de rug. Hij is sterk tegen de verhuurdersheffing in deze vorm. De sociaal-democraat wil dat de corporaties het bedrag niet helemaal overmaken naar de overheid, maar een deel van het geld investeren in woningen.

Duivesteijn staat bekend als een raspoliticus die het spel goed beheerst waardoor menigeen verwacht dat hij wel zal toegeven. Anderen zeggen echter dat hij in dit geval juist zeer inhoudelijk gedreven is. Het is dus nog niet te voorspellen hoe dit afloopt.

(Bron: Radio1, de Gids)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.