Minister Schultz heeft niets meer te doen

Plasterk kleedt portefeuille Schultz verder uit

VVD-minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is feitelijk uitgeregeerd. De bewindsvrouw koos voor meer wegen, maar op dat terrein valt er nog maar weinig te doen.

Haar oorspronkelijke budget is namelijk nagenoeg geplunderd in het regeerakkoord en eerder in het Lenteakkoord. Schultz verwacht dat het volgende kabinet, Rutte III weer geld vrijmaakt voor wegenaanleg. Alleen op het dossier Openbaar Vervoer is nog veel werk te doen, maar dat hoofdpijndossier ligt bij staatssecretaris Mansveld. Alsof de lege wegenkas nog niet erg genoeg is, dreigt collega van Binnenlandse Zaken Plasterk Schultz’ portefeuille nóg verder uit te kleden.

Toen de VVD na de maatschappelijke onrust eind 2012 de inkomensafhankelijke zorgverzekering wilde schrappen uit het regeerakkoord, eiste coalitiepartner PvdA compensatie onder meer door korting op het budget van Infrastructuur. Later werd die pot in het Lenteakkoord verder leeg gehaald.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil nu de portefeuille van Schultz nóg verder uitkleden. Met steun van premier Rutte. Plasterks project om van de huidige twaalf provincies vijf landsdelen te maken dreigt namelijk faliekant te mislukken. Er is hardnekkige tegenstand van provinciebesturen en Plasterk wil hen nu verleiden met meer bevoegdheden, onder meer ten koste van die van het ministerie van Schultz. De PvdA-minister wil dus dat de liberale bewindsvrouw bevoegdheden afstaat aan lokale overheden. Provincies zouden meer verantwoordelijkheid krijgen over grote delen van Rijkswaterstaat en natuur. Daarnaast komt er wat Plasterk betreft directer contact tussen de provinciale beleidsmakers en Brussel. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu reageerde afwijzend: ‘Dat gaan we dus niet doen’.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.