PvdA ziet in Albanië kandidaat-lid EU

Volgende week praten 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten over een mogelijk EU-lidmaatschap van Albanië. Terwijl in Nederland een meerderheid in de Tweede Kamer tegen toetredingsonderhandelingen is, vindt de PvdA dat Albanië positieve stappen heeft gezet in democratische richting.

‘Door nu het kandidaat-lidmaatschap aan te bieden stimuleren we Albanië om op deze ingeslagen weg door te gaan’, aldus het PvdA-Kamerlid Maij. Ook de Europese Commissie wil het land het kandidaat-lidmaatschap aanbieden. Het kabinet toont zich niet erg enthousiast over de uitbreiding maar gooit de deur ook niet helemaal dicht.

‘Er is te veel corruptie en georganiseerde misdaad, een goede rechtsstaat ontbreekt’, zegt VVD-Kamerlid Verheijen over Albanië. PVV, SP, CDA en ChristenUnie willen met de VVD niet dat toetredingsonderhandelingen worden geopend. Ze vinden het land ongeschikt als kandidaat voor de EU.

Het kabinet toont zich evenmin enthousiast over de uitbreiding maar gooit de deur ook niet helemaal dicht. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans: ‘Het is duidelijk dat Albanië nog een lange weg te gaan heeft voordat sprake kan zijn van EU-toetreding of zelfs het openen van de toetredingsonderhandelingen. Nu is vooral het opbouwen van een geloofwaardig track record doorslaggevend’.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.