Hans Wijers: CDA en VVD verzuimden eerder problemen aan te pakken

'Weg met dat calvinisme dat de bankiers moeten boeten'

‘Het afgelopen decennium was een politiek verloren decennium. Er is verzuimd urgente problemen als de pensioenen en de te hoge particuliere hypotheekschulden op orde te krijgen. Voor de VVD en het CDA waren goede voorstellen in die periode onacceptabel. Nu moet de politiek het alsnog doen, op een moment dat het slecht uitkomt, namelijk in een crisis. En dat doet pijn’, aldus voormalig D66-minister en oud-CEO van Akzo Nobel Hans Wijers zondagmiddag op tv in Buitenhof.

De oud-minister van Economische Zaken in het kabinet KokI (1994 – ’98) vindt dat de politiek heeft nagelaten de starre Nederlandse economie te hervormen. ‘We zijn te traag. Nederland kan zich niet snel aanpassen aan de globale economie, terwijl het nu  alleen de export is die ons uit de crisis kan helpen’. Er is ‘een gebrek aan politieke moed’ die volgens hem nodig is om te hervormen.

Net als de voormalige CEO van Unilever Anthony Burgmans zaterdag zei tegen het Financieele Dagblad, bekijkt ook Wijers de toenemende strenge regelgeving voor de banken met zorg. De strenge bonuswetgeving van minister Dijsselbloem, die strenger is dan de Europese wetgeving, is volgens hem een voorbeeld van ‘alles dichtregelen’. ‘Dit is niet goed als je in Nederland een aantrekkelijke financiële sector wilt behouden. Talentvolle mensen gaan dan in een andere sector of elders werken. We moeten ophouden alles te willen regelen. De mensen die schuld hebben aan de bankencrisis zijn nu wel verdwenen. Weg met dat calvinisme dat de bankiers moeten boeten. Er moet weer vertrouwen komen in onze bankiers.’

(Bron: Buitenhof)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.