PvdA-voorzitter Spekman chanteerde europarlementariër Merkies

Sfeer werd verpest door affaire fractieleider met voorlichtster

PvdA-voorzitter Spekman chanteerde europarlementariër Merkies. Hij wilde niet dat ze zich zou kandideren voor het euro-lijsttrekkersschap, terwijl hij wist van het gedoe rond haar dagvergoedingen.

Merkies zou 84.000 euro aan te veel ontvangen vergoedingen te laat hebben terugbetaald. Spekman dreigde de media te benaderen met zijn kennis van deze kwestie wanneer Merkies zich kandidaat zou stellen voor het europarlement. Anders had hij het waarschijnlijk onder de pet gehouden.

Pas toen Merkies zich toch kandideerde, ontvingen alle PvdA-leden al snel een e-mail van hun voorzitter waarin Merkies genadeloos werd afgeserveerd. De media doken er bovenop. Bovendien maakte Spekman ook de vier kandidaten publiekelijk bekend, een lijstje waarop Merkies uiteraard ontbrak.

Merkies stapte naar de rechter om haar naam te zuiveren maar die oordeelde dat een politicus tegen een stootje moet kunnen en stelde de oud-europarlementariër in het ongelijk.

Van de drie PvdA-eurofractieleden komt er niet een terug. Spekman wilde geen van hen terugzien in het europarlement. Mede door een uit de hand gelopen affaire tussen fractieleider Berman en de fractievoorlichtster werd de fractie een plek van vurige onderlinge haat en nijd. De voorlichtster zou volgens de andere twee fractieleden harder lopen voor Berman dan voor hen.

De drie moeten met spoed op zoek naar een nieuwe baan, want ze krijgen maar kort wachtgeld. Europarlementariërs krijgen een maand wachtgeld voor elk jaar dat ze parlementariër waren. Zo krijgt Berman tien maanden wachtgeld, Merkies zes maanden. Voor ww komen ze niet in aanmerking.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.