Econoom Bezemer: kabinet moet hypotheekschulden deels kwijtschelden, net als in IJsland

De IJslandse regering scheldt de hypotheekschulden van huiseigenaren de komende vier jaar voor maximaal 24.000 euro kwijt. Dat kondigde premier Gunnlaugsson dit weekeinde aan. De bevolking krijgt zo weer ruimte om te consumeren en dat zal de economie vooruit helpen, zo is de verwachting. De Groningse econoom Bezemer vindt dat Nederland ook een discussie moet voeren over kwijtschelding.

De hoge hypotheekschuld van 650 miljard euro is volgens hem de hoofdoorzaak van de economische malaise. ‘De hypotheekschulden zijn aantoonbaar schadelijk voor de economie. Kwijtschelding is in het algemeen belang’, zegt hij in de Volkskrant. Het kabinet moet er echter niets van weten.

Ook huurders en eigenaren zonder hypotheek zouden volgens Bezemer een compensatie moeten ontvangen. Een van de belangrijkste redenen waarom de Nederlandse overheid de IJslandse voorlopig niet zal volgen is dat kwijtschelding onbezonnen leengedrag zou belonen. De IJslandse situatie is bovendien veel schrijnender dan de Nederlandse.

De kwijtschelding kost IJsland 900 miljoen euro. De schuldeisers van de failliete IJslandse banken betalen dat bedrag. In Nederland zou het om veel meer geld gaan. De gift zou hier voor rekening komen van de belastingbetaler. De banken kunnen de kwijtschelding namelijk niet dragen zonder nieuwe staatssteun.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.