Voorzitter Sociale Diensten: verplicht vrijwilligerswerk in bijstand is slecht idee

'We vermorsen straks veel energie en geld'

Volgens de voorzitter van de Vereniging van managers van Sociale Diensten (Divosa) is de maatregel van staatssecretaris Klijnsma om bijstandsgerechtigden verplicht te laten vrijwilligerswerken een slecht idee en onuitvoerbaar. Voorzitter Paas vindt dat de maatregel voor de Sociale Diensten te veel capaciteit kost, ‘terwijl het in de bijstand al hartstikke druk is’. Bovendien ‘krijgen we er niks bij’. ‘We vermorsen straks veel energie en geld aan een activiteit die nergens voor helpt’. Paas zei dit donderdagochtend op Radio1. Hij licht vanmiddag zijn vernietigende oordeel aan de Tweede Kamer toe.

Paas: ‘Het gaat soms om mensen die onbemiddelbaar zijn. Zelfs voor vrijwilligerswerk. We kunnen ons geen voorstelling maken van hoeveel werk het is’. Hij verwacht niet dat deze mensen door deze maatregel aan de slag gaan als vrijwilliger.

Verder vindt de Divosa-voorman ook de andere ‘blinde bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet’ onuitvoerbaar. ‘Wanneer je de kleinste overtreding maakt, wordt direct de bijstandsuitkering drie maanden ingehouden. De wetgever verplicht dit. Dat betekent dat een bijstandsgerechtigde zijn huis uit moet, de ziektekostenverzekering niet betaalt en ook dat andere schulden oplopen. Die rekening komt uiteindelijk ook bij de gemeente terecht’.

De voorzitter denkt niet dat je ‘de wereld beter maakt met dit soort wetten’.

(Bron: Radio1, Goedemorgen Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.