Positie Teeven in groot gevaar

Teeven kan niet aantonen wat hij besprak met Van Rey

De positie van VVD-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Teeven is in groot gevaar. CDA-Kamerlid Oskam eist in een brief de feiten over een omstreden telefoontje dat Teeven pleegde met de van corruptie verdachte politicus Van Rey.

Oskam: ‘De reputatie van Teeven en van de politiek staan op het spel.’ De Kamer wil donderdag uitleg van de staatssecretaris. Ook zijn eigen minister lijkt enigszins afstand van hem te nemen. VVD-Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid: ‘Ik wist van niks tot ik het in de krant las.’ Verder wil Opstelten niets weten van ‘per ongeluk’ kwijtgeraakte tapverslagen: ‘ik ga er van uit dat daar niets raars gebeurd is’.

Teeven belde in september 2012 met de Roermondse oud-wethouder Van Rey. Waarschijnlijk ging het korte gesprekje over een burgemeesterskandidaat maar dat valt niet meer vast te stellen, de telefoontap mislukte namelijk door een technische storing. Wanneer de bewindsman inderdaad informatie heeft uitgewisseld over een burgemeesterskandidaat is dat strafbaar waardoor zijn positie onhoudbaar wordt.

Teeven heeft nu al een serieus probleem omdat hij nooit meer kan aantonen wat er precies is gezegd tijdens het beruchte telefoongesprek. Een staatssecretaris van Justitie moet echter boven elke verdenking verheven zijn.

Veel krediet heeft Teeven niet meer in de Kamer. Met de hakken over de sloot overleefde de VVD’er in april 2013 een motie van wantrouwen in het debat over de affaire Dolmatov. Oppositiepartijen SP, CDA, Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie en GroenLinks vroegen destijds om zijn aftreden. Na lang twijfelen en onder grote VVD-druk steunde coalitiepartij PvdA de motie toch niet.

De positie van Teeven is dus erg wankel.

(Bron: De Telegraaf, Radio1/De Gids.FM)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.