Voorstel Europa treft 12.000 brievenbusfirma’s in Nederland

Nederland wellicht niet achter aanpak fiscale schijnconstructies

De Europese Commissie presenteert vanmiddag een plan om de belastingontwijkende multinationals aan te pakken. Het gaat dan vooral om de zogenaamde brievenbusmaatschappijen waarvan Nederland er ongeveer 12.000 telt.

In totaal sluizen deze firma’s in Nederland jaarlijks naar schatting 150 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend bijna onbelast door naar landen buiten de EU. Volgens de Litouwse Europees Commissaris van Belastingen Semeta kost de totale belastingontwijking Europa jaarlijks zo’n 1000 miljard. Als de commissie haar zin krijgt, zullen de meeste brievenbusfirma’s moeten stoppen. Of Nederland achter het Europese voorstel staat is echter nog maar de vraag. Of het plan doorgaat ook.

Het voorstel komt er op neer dat lidstaten worden verplicht om fiscale schijnconstructies te verbieden. Verder wil Semeta dat de Europese ministers van Financiën de meest gebruikte mazen in de belastingwetgeving dichten. Door gebruik te maken van de mazen in de verschillende belastingregimes wordt er nu geshopt door de multinationals om belasting te ontwijken. De brievenbusfirma’s zijn daarvoor een vehikel.

Aangezien alle lidstaten vetorecht hebben bij belastingzaken, moeten alle landen akkoord gaan met de plannen. Of Nederland achter de Europese plannen staat is nog maar de vraag. Staatssecretaris Weekers zei eerder dat Europese regels tegen de internationale belastingvlucht het Nederlandse ondernemingsklimaat niet mogen aantasten. Ook de steun van Groot Brittannië en Luxemburg is onzeker.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.