Waarom Wilders PVV-weglopers nooit beschuldigt van zetelroof

PVV-leider Geert Wilders zal in het openbaar PVV-weglopers nooit beschuldigen van zetelroof. Verschillende Kamerleden vertrokken uit zijn fractie, en behielden hun zetel ten koste van de PVV. Toch gebruikte Wilders nimmer het woord zetelroof. Zou hij dat wel doen, dan kreeg hij het verwijt keihard terug.

Lang geleden, in 1998, begon Wilders in de Tweede Kamer in de VVD-fractie onder leiding van Frits Bolkestein. In 2002 en 2003 kwam hij door de successen van Hans Dijkstal en Gerrit Zalm de Kamer in. Wilders behaalde nooit op eigen kracht genoeg stemmen voor een zetel. In 2004 vertrok hij bij de liberalen, en vervolgde onder de naam ‘Groep Wilders’. VVD’ers betichtten hem destijds vaak van ‘zetelroof’.

Onlangs vertrok Louis Bontes uit de PVV. Hij gaf aan onder de naam ‘Groep Bontes’ verder te gaan en zijn zetel dus niet op te geven. Wilders ging hierdoor met een zetel minder verder. Hetzelfde deden in 2012 de PVV’ers Brinkman, Hernandez en Kortenhoeven. Het woord zetelroof is echter nooit gevallen.

(Bron: Elsevier, foto: pvv.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.