Amsterdamse wethouder: voorstel bijstandswet is onmenselijk

'Het lijkt op een straf'

De Amsterdamse wethouder en loco-burgemeester Andree van Es noemt het voorstel van staatssecretaris Klijnsma om werk te verplichten voor een bijstandsuitkering ‘onmenselijk’. Ze vraagt zich af met welk doel de staatssecretaris het voorstel doet.

‘Er zit geen doel aan vast. Het lijkt op een straf. Moet je dankbaar zijn?’ Wanneer mensen niet gaan werken voor hun bijstand, wil Klijnsma dat de gemeente drie maanden de uitkering intrekt. Van Es noemt dat ‘rigide en onmenselijk’, ook voor de medewerkers van de Sociale Dienst.

‘Wanneer je in de bijstand zit, ben je natuurlijk verplicht om alles te doen om uit de uitkering te komen. Maar de verplichting om vrijwilligerswerk te verrichten helpt daar niet bij’. Volgens de GroenLinks-wethouder willen de meeste uitkeringsgerechtigden niets liever dan werken.

Als het voorstel daadwerkelijk wet wordt, kan Amsterdam volgens Van Es niet onder de uitvoering uit. Van Es: ‘Amsterdam, en ook de andere vier grote steden zijn ongelukkig met het voorstel. Geef ons de vrijheid om het sociale beleid naar eigen inzicht uit te voeren. Dit is niet productief. Het helpt niet méér mensen aan werk en dát moet het doel zijn’.

(Bron: Radio1)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.