Tofik Dibi ging ten onder aan zijn mediaverslaving

'Je gaat denken dat je heel belangrijk bent, uniek zelfs'

Voormalig Tweede Kamerlid Tofik Dibi ging ten onder aan zijn mediaverslaving. Dat zegt hij in het boek Op TV of roemloos ten onder dat morgen uitkomt. De GroenLinkser had het idee dat hij in zijn eentje de partij kon redden. ‘Ik was populair, ik voelde me verantwoordelijk  voor de toekomst van de partij’. Dibi werd ‘ontzettend gretig’: ‘Ik kon alles zeggen. Ik deed ertoe! Je gaat denken dat je belangrijk bent, uniek zelfs’.

Toen de GroenLinkser in 2006 aantrad als Tweede Kamerlid wist hij nog niet waar hij aan begon. Zijn grote doorbraak kwam in 2009, toen hij het bij Pauw en Witteman opnam tegen de islamcriticus Hans Janssen over de film Fitna van Geert Wilders. Dibi: ‘Vanaf dat moment wilde alle media me spreken’. Hij gaf zijn mening gul over van alles: Mauro, kinderpardon en Anders Breivik.

Niemand nam hem tegen zichzelf in bescherming, zegt Dibi nu. Niemand die hem van zijn mediaverslaving probeerde te genezen. Alleen Femke Halsema, tot haar vertrek lette zij nog wel op haar mediaverslaafde fractielid. ‘Ik was zelfs bang voor haar’, aldus het oud-Kamerlid.

Door zich in 2012 kandidaat te stellen voor het lijststrekkersschap van GroenLinks verwachtte hij te bewijzen dat hij ook meer kon ‘dan de vrijzinnige moslim spelen’. Hij dacht de partij te kunnen redden maar werd langzaam mikpunt van spot en hoon. Ook in de media. Hij werd in juni 2012 verpletterend verslagen door Jolande Sap. Na de verkiezingen, die dramatisch verliepen voor GroenLinks, keerde hij niet meer terug in de Kamer. ‘Achteraf besef ik dat ik me ook heb laten meeslepen door ijdelheid.’

Dibi heeft daarna niets meer gehoord van de meeste van zijn collega’s. Hij studeert nu Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam om regisseur te worden.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.