‘Gemeenten worden uitvoeringskantoren van het Rijk’

Volgens hoogleraar bestuursrecht Elzinga van de Universiteit van Groningen worden gemeenten steeds meer ‘uitvoeringskantoren van het Rijk’.

Dat zegt hij in het boek De gemeenteraad heeft geen toekomst. Ook andere deskundigen verwachten dat de invloed van de gemeenteraad zal teruglopen door de groeiende invloed van de Rijksoverheid. Volgens hoogleraar innovatie en regionaal bestuur Boogers krijgt de raad steeds meer een ‘rituele rol’. Volgens oud-burgemeester Mans is lidmaatschap van de gemeenteraad alleen nog zinvol als je carrière wilt maken in de politiek.

Elzinga verwacht dat door de samenwerkingsbanden tussen gemeenten straks de wethouder van de grootste gemeente bepaalt wat er gebeurt. Van de 16 miljard die die het Rijk overmaakt naar de gemeenten om de jeugdzorg, arbeidsmarktbeleid en AWBZ uit te voeren, gaat volgens de hoogleraar 10 miljard naar samenwerkende gemeenten.

De Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Tops denkt dat burgers straks helemaal geen democratische invloed meer hebben op financiële reilen en zeilen in hun gemeente. Voor hen die willen stemmen over de bestemming van de Rijksgelden heeft hij slecht nieuws: ‘Daar zit een vergeefs en tragisch verlangen in’. De instellingen die straks echt invloed hebben, zoals de woningbouwverenigingen en zorginstellingen, bevinden zich namelijk buiten het bereik van de controle van de gemeenteraad.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.