Econoom Boot: ‘Misschien is het beter de euro op te breken’

'politici zijn gevangenen van de euro'

‘Politici zijn gevangenen van de euro. Misschien is het wel beter om de euro op te breken, als het ordelijk kan, maar dat kan niet’, zei Arnoud Boot, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam in november 2013 in NRC Handelsblad. Hij deelt de analyse van de Franse hoogleraar Heisbourg die de euro wil afschaffen (zie artikel ‘Vooraanstaand Frans socialist: ‘Offer de euro op, om de EU te redden’) maar denkt dat politici die beslissing niet durven te nemen.

Dat de euro in een weekend kan worden afgeschaft, zoals de Heisbourg eerder beweerde, klopt volgens Boot niet. ‘Er bestaat namelijk geen manier om de euro ordelijk uit elkaar te halen. Hoe ga je dat doen? Welke krachten maak je dan los? Daarvoor bestaat een ongelooflijke angst. Politici zijn gevangenen van de euro. Die durven dat niet aan.’

Boot: ‘Het belangrijkste wat Heisbourg opmerkt is dat de euro het voortbestaan van de interne markt in gevaar brengt. Daar ben ik het mee eens.’ Om de euro te redden, moeten we volgens de econoom voortaan genoegen nemen met een hele lage economische groei. ‘Dat is natuurlijk zonde.’

Het is opvallend dat nu ook Boot deze uitspraken doet. Hij is naast hoogleraar lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad en adviseur voor de De Nederlandsche Bank in Amsterdam en de Sveriges Riksbank in Zweden.

Ook econoom Arjo Klamer oordeelde in de NRC negatief over de euro. Hij was echter altijd al tegen de invoering van de eenheidsmunt. ‘De euro is een splijtzwam, een Trojaans paard’, aldus de Rotterdamse hoogleraar van de Erasmus Universiteit.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.