Vooraanstaande Franse socialist: ‘Offer de euro op, om de EU te redden’

Burgers hebben 'engelengeduld' met de politiek

‘Offer de euro op, om de EU te redden. De euro is de kanker van de EU geworden, die moeten we eruit snijden’. Dat zegt de voorzitter van de gerenommeerde internationale denktank in Londen International Institute for Strategic Studies (IISS), socialist, overtuigd pro-Europeaan, diplomaat en hoogleraar Francois Heisbourg in NRC Handelsblad. Heisbourg, adviseur van vele politici, is voorstander van een federaal Europa maar ziet een steeds groter gevaar in de euro. Hij wil de munt het liefst nog vóór de euroverkiezingen in mei afschaffen.

‘Burgers worden al vijf jaar geplaagd door werkeloosheid, politieke besluiteloosheid, enzovoort. Toch hebben velen engelengeduld en blijven ze het gematigde politieke midden trouw. Maar hoe lang nog?’ Hij voorspelt ‘een slachting’ bij de verkiezingen van mei 2014. Hij noemt het ‘een wonder’ dat eurosceptische partijen nog nergens een meerderheid hebben.

De euro kan volgens de Fransman alleen functioneren in een soort Europese staat met een soort ministerie van Financiën. Dat is er echter niet, en het komt er volgens hem voorlopig ook niet. Volgens Heisbourg kan de stabiliteit van de euro niet zonder Europese belastingen, een Europees sociaal vangnet, pensioenstelsel en centrale gezondheidszorg. Maar de burgers willen het niet. Heisbourg: ‘Dan moet je de moed hebben om te zeggen: dit leidt nergens toe, laten we ermee ophouden’.

Dat de eurocrisis uit het dal klimt, is volgens de Fransman iets tijdelijks. ‘De crisis laait zeker weer op. De euro heeft een structureel probleem. Eén windvlaag en het gedoe begint weer’.

Stoppen met de euro zal een schok geven, en veel schade. Maar die zal minder groot zijn dan wanneer Europa ‘de boel op zijn beloop laat en de euro uit zichzelf explodeert’, aldus Heisbourg.

Heisbourg schreef over het gevaar van de euro het boek La Fin du Rêve Européen (Het einde van de Europese droom). Er is nog geen Nederlandse versie beschikbaar.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.