Belastingbetaler betaalt maximaal 106 miljoen van boete Rabobank

Fiscus betaalt mee aan buitenlandse boetes van bedrijven

De belastingbetaler betaalt maximaal 106 miljoen euro mee aan de buitenlandse boete van 774 miljoen euro die de Rabobank kreeg voor zijn rol in de Libor-affaire. De fiscus geeft namelijk voordeel op de boete van de Britse en Amerikaanse toezichthouder. Ook ING, ABNAmro, Philips en Shell kregen in het verleden een soortgelijk voordeel. Staatssecretaris Weekers onderzoekt of de aftrekmogelijkheid moet worden afgeschaft.

In Nederland mogen Nederlandse bedrijven die een buitenlandse boete krijgen, deze aftrekken van hun winst. Zo hoefde ING in 2012 87 miljoen euro van een Amerikaanse boete van 473 miljoen niet zelf te betalen. Ook boetes aan de ABNAmro, Philips en Shell betaalde de fiscus deels mee.

De Rabobank is nog in gesprek met de Belastingdienst over het exacte bedrag dat aftrekbaar is. Een bedrijf mag de boete alleen aftrekken als het niet door een buitenlandse dochter of filiaal kan worden opgehoest. Collega-bank ABNAmro overlegt nog met de fiscus over een boete van 5,5 mljoen van de zomer.

Volgens voorstanders van de regel verzacht de regeling de ‘pijn’ van onzinnige en in Nederlandse ogen onrechtmatige buitenlandse boetes voor bedrijven. Die reden geldt volgens hen nog steeds.

Dat zal wel, maar Groot Brittanië en de VS zijn geen bananenlanden. Het zijn keurige rechtsstaten die niet zomaar boetes uitdelen. De Raboboete is dus gewoon terecht en de bank komt er met de schikking al goed van af. De steun van de fiscus is bovendien nergens voor nodig, de bank valt namelijk echt niet om van 106 miljoen euro.

Het is niet van deze tijd dat de overheid sjoemelende bedrijven bijstaat bij de betaling van hun boetes. Zeker niet omdat de echte donateur, die belastingbetaler, wel kan rekenen op een steeds hardere aanpak bij de minste schijn van onregelmatigheid. Afschaffen dus, die regel.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.