Gemeenten vrezen niet op tijd klaar te zijn voor jeugdzorgtaken

'veel informatie heeft ontbroken en ontbreekt tot op de dag van vandaag'

Op 1 januari 2015 nemen de gemeenten de jeugdzorg over van instanties en de rijksoverheid. Dat is althans het voorstel van het kabinet. Het merendeel van deze gemeenten vreest echter dat ze niet op tijd klaar is voor de hervormingsoperatie. Er is namelijk nog te veel onduidelijk. Uit onderzoek door een speciale commissie blijkt geen enkele regio te voldoen aan de eisen die van tevoren zijn vastgesteld. Dat schrijft de Volkskrant.

De onderzoekscommissie, onder voorzitterschap van de Rotterdamse oud-wethouder Geluk, schrijft aan het kabinet dat ‘veel informatie heeft ontbroken en ontbreekt tot op de dag van vandaag’. Gemeenten weten bijvoorbeeld niet om hoeveel jongeren het gaat. Ook hebben ze onvoldoende informatie over hulpaanbieders en kennen ze hun beschikbare budget nog niet. Het kabinet moet volgens de commissie voor december duidelijkheid geven.

Ook blijken dezelfde soort gegevens van verschillende instanties regelmatig niet met elkaar overeen te komen. Zo is er een verschil tussen het bedrag dat de zorg volgens de overheid kost en de bedragen die de zorgverleners noemen.

Verantwoordelijk Staatssecretaris Van Rijn is nog optimistisch:’Natuurlijk weten we nog niet alles en is het nog niet klaar, maar we zijn een heel eind op weg.’

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.