Aanschaf JSF gebaseerd op fop-garanties aan PvdA

Met name tussen 2045 en 2065 levert de JSF geld en werk op

De PvdA heeft afgelopen woensdag een harde keuze gemaakt voor de JSF. Na garanties te hebben gekregen van het kabinet.

Garanties op onder meer prijs en werkgelegenheid. De sociaal-democraten steunden alleen de aanschaf met een keiharde budgettaire bovengrens van 4,5 miljard voor minimaal 37 toestellen. Maar op de prijs per toestel valt geen garantie te geven. Die steeg al van 40 naar 82 miljoen dollar. Ook de beloofde werkgelegenheid blijkt een luchtspiegeling. Die komt er namelijk pas rond 2045. De PvdA-fractie kreeg fop-garanties.

De Algemene Rekenkamer stelde in zijn rapport eind september: ‘Er is geen enkele garantie dat de toestellen niet alsnog duurder worden dan begroot’. De JSF’s zijn in twaalf jaar tijd meer dan verdubbeld in prijs. Zodra óf het totaalbedrag stijgt, óf er minder toestellen worden gekocht, hangt de PvdA dan weer aan de bel?

Verder wilde de PvdA garanties voor de werkgelegenheid die het partnership met de JSF-bouwer Lockheed Nederland op zou leveren. Die hebben de sociaal-democraten blijkbaar gekregen, want ze zijn immers akkoord gegaan. Volgens minister Kamp van Economische Zaken gaat ons land 8 a 10 miljard verdienen tijdens de productiefase tot 2045. Daarna, van 2045 tot 2065 levert de JSF volgens de toekomstvoorspellers nog eens maximaal 20 miljard op. Daarmee zouden 110 a 140 duizend arbeidsjaren werk zijn gemoeid. Voor onze klein- en achterkleinkinderen.

Nederlandse bedrijven moeten dan overigens wel snel aan de bak, volgens de minister. De Amerikanen geven de orders namelijk niet zomaar weg. Ook hebben Noorwegen en Italië al veel werk weggekaapt omdat ze eerder ja zeiden tegen de JSF. Kamp zal daar een bijzondere vertegenwoordiger voor aanstellen die de Amerikanen aan hun toezeggingen zal proberen te houden. Gelukkig, nu komt het vast goed.

Waarom, als de garanties gebaseerd blijken op lucht, gaat de PvdA toch akkoord met de aanschaf van dit toestel? Een toestel dat technisch ook nog eens blijkt te rammelen. Kan een héle goede, vasthoudende en moedige onderzoeksjournalist niet eens diepgravend onderzoek doen naar dit raadselachtige JSF-dossier? Dat wordt vast een spannend verhaal.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.