Keiharde fraudewet ruïneert welwillende burgers

Niet de boeven worden gepakt, maar gewone burgers

Het CDA zet grote vraagtekens bij de nieuwe keiharde fraudewet die sinds 1 januari geldt. CDA-Kamerlid Heerma: ‘We zijn vóór het opsporen van fraude. De focus ligt nu echter op de verkeerde groep’. 

De instanties zijn verplicht strenger te handhaven en maken blijkbaar geen onderscheid meer tussen vergissingen van welwillende burgers en criminele fraudeurs. Ook de Nationale Cliëntenraad is niet te spreken over de uitwerking van de wet. De fraudewet is in 2012 ingevoerd door de toenmalige VVD-minister van Sociale Zaken Kamp.

‘Die nieuwe fraudewet is een gedrocht’, zegt ook advocaat De Leest van de Specialistenvereniging Sociaal Zekerheidsrecht. ‘De regels rond uitkeringen zijn vaak zo complex dat een foutje snel gemaakt is. Maar gemeentes leggen maar al te graag hoge boetes op. Het zijn helemaal niet de boeven die gepakt worden, het zijn gewone burgers die niet altijd alle regeltjes snappen.’De Telegraaf schreef vanochtend over ‘een sociaal en financieel bloedbad onder welwillende burgers’.

Bij MKB-Nederland klagen met name ondernemers die zijn beboet door een ‘hyperactieve Arbeidsinspectie’. MKB-Nederland: ‘Malafide types die de belasting ontduiken moeten aangepakt worden, maar nu gaat het om bedrijven die op administratief gebied een steekje laten vallen en opeens tienduizenden euro’s moeten ophoesten omdat een bepaald formulier niet of te laat is ingeleverd.’

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.