Economen geven Rutte II een dikke onvoldoende

Stokkende woningmarkt het grootste probleem

Na een jaar regeren, krijgt het kabinet Rutte II van dertien vooraanstaande economen een 4,6, een dikke onvoldoende. Premier Rutte zelf moet het doen met een 3,6.

De dertien motiveren hun oordeel met de werkloosheid, banken die geen geld meer uitlenen en lastenverzwaringen. Ze maken zich echter de grootste zorgen om het beleid voor de woningmarkt. Dit blijkt uit een peiling onder dertien toonaangevende economen van BNR en het Financieele Dagblad.

Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, vindt dat het kabinet snel de restschulden moet aanpakken. ‘Het grootste hangijzer zijn die restschulden, waardoor mensen niet kunnen verhuizen. De doorstroming is verstokt.’ De helft van de ondervraagde economen vindt dat de huizenmarkt nu het grootste probleem vormt.

Volgens de economen hervormt het kabinet ook te weinig. De partijen zijn volgens hen vooral bezig met het creëren van draagvlak, waardoor men onvoldoende toekomt aan beleid maken.

Maarten Leen, hoofdeconoom bij ING, zegt dat het kabinet te weinig aandacht heeft voor het overheidstekort. ‘We moeten doorgaan met het verder terugbrengen van het overheidstekort. Waar je voor had kunnen kiezen is nog meer te bezuinigen op de uitgaven om die ruimte te gebruiken voor het verlagen van de belastingen. Dat had de economie echt een zet kunnen geven.’

Bas Jacobs, hoogleraar Ivo Arnold van Nyenrode en Robin Fransman van het Holland Financial Centre noemen ook de balansproblemen in de private sector een groot probleem. ‘De hoge werkloosheid, grote aantallen bedrijfsfaillissementen en dalende inkomens worden veroorzaakt door balansproblemen bij huishoudens met hoge hypotheken, banken met slechte leningen en pensioenfondsen met dekkingstekorten’, stelt Jacobs. Het kabinet doet daar volgens hem vrijwel niets aan.

(Bron: fd.nl/BNR.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.