Rutte ‘niet principieel’ tegen meer Europese zeggenschap in nationale begroting

Premier Rutte is ‘niet principieel’ tegen een bindend begrotingscontract met Brussel. In september liet hij nog weten niet enthousiast te zijn over de ‘landenspecifieke contracten’. De bedoeling van de contracten is dat Europa de nationale begroting mee gaat bepalen, inclusief hervormingen. Dat is besproken op de EU-najaarstop eind oktober.

Om die hervormingen in de landen financieel mogelijk te maken komt er ook een nieuwe pot. Daar is Rutte vooralsnog tegen: ‘Ik wil niet meer geld overmaken naar Brussel’. De verwachting is echter dat dit ‘solidariteitsmechanisme’ er gewoon komt.

Vooral Duitsland wil dat de eurozone-landen Brussels aanbevelingen opvolgen. Dat gebeurt volgens de Duitsers nog te weinig. Van de 131 aanbevelingen in 2012 is slechts 10 procent door de landen opgevolgd. Met name onder druk van Duitsland worden de aanbevelingen dwingender, in een contract gegoten. Merkel is het beu om voor de schulden van de zwakke landen op te draaien.

Als democratische legitimatie voor de inlevering van soevereiniteit stelt Brussel voor dat nationale parlementariërs en europarlementariërs gezamenlijk de besluiten gaan controleren.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.