Mantelzorgers worden tegengewerkt door overheid

Het kabinet pleitte op Prinsjesdag voor een participatiesamenleving. Mantelzorgers en zorgvrijwilligers passen daar helemaal bij. Ze krijgen dan ook steeds meer aandacht. Maar volgens Mezzo, de belangenvereniging die circa 10.000 mantelzorgers vertegenwoordigt, ondervinden zij in de praktijk juist tegenwerking van de overheid bij het uitvoeren van hun zorgtaken. Mezzo vroeg hiervoor maandagmiddag aandacht.

 Er wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers om de kosten in de langdurige zorg terug te dringen. Toch werken verschillende regels van verschillende instellingen de mantelzorger tegen. De woordvoerder van Mezzo noemt in NRC Handelsblad het voorbeeld van een mantelzorger die uit haar huurhuis wordt gezet omdat ‘ze voor de zorg van een ander te vaak uit huis was’. Daarnaast kunnen mantelzorgers gekort worden op hun bijstandsuitkering omdat ze hun sollicitatieplicht niet nakomen.

Op Mezzo.nl: ‘Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van de zorg. Bij mantelzorgers, maar ook bij overheden, zorginstellingen en woningcorporaties.Regels, richtlijnen en protocollen beheersen in toenemende mate de zorg. Hierdoor kijken mantelzorgers en instanties met een toenemend wantrouwen naar elkaar. Dat remt de door het kabinet beoogde participatiesamenleving’. Mezzo wil ‘maatwerk en minder regels, in plaats van meer’.

(Bronnen: Mezzo.nl, NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.