Samsom noemt het verwerven van draagvlak hét succes van Rutte II

PvdA heeft 'de campagne-beloftes tijdens de crisis nog niet kunnen waarmaken'.

‘Na een jaar zwoegen, heeft Rutte II eindelijk een beleid met draagvlak’, antwoordde PvdA-leider Samsom zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof. Interviewer Driehuis vroeg niet naar wat het grootste obstakel was geweest het laatste jaar, hij vroeg naar het grootste succes na één jaar Rutte II. Antwoord: er is eindelijk draagvlak. Afgezien van de wankele basis van dat draagvlak, is het wel een heel armoedige score voor een kabinet in crisistijd.

Het kabinet heeft een hoge prijs betaald voor het verwerven van dat wankele draagvlak. Er is wéér een jaar voorbij gegaan waarin de Haagse politiek zichzelf belangrijker vond dan de crisis. Wie in crisistijd eerst een jaar nodig heeft om draagvlak voor een oplossing te vinden, lost niets op maar blijkt eerder onderdeel van het probleem. We kunnen over een tijd concluderen dat de crisis is opgelost ondanks de politici.

Over wat het kabinet inhoudelijk in één jaar heeft bereikt bleef Samsom redelijk vaag. Het energieakkoord zal naar verwachting over jaren banen genereren en er komen 3.500 leerkrachten bij. Verder tamboereerde de sociaal-democraat op de 3.500 flexkrachten op de ministeries die het kabinet een vast contract aan zal bieden. Later gaf hij toch toe dat de PvdA ‘de campagne-beloftes tijdens de crisis nog niet heeft kunnen waarmaken’.

De PvdA-voorman zei dat hij de laatste weken in Friesland campagne voert en ‘bij mensen aanbelt en naar hun verhalen luistert’. Dat zal inderdaad wel. Dat maakt het gebrek aan visie en daadkracht in Den Haag alleen maar schrijnender.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.