Eerste graadmeter voor Rutte II: Friese verkiezingen 13 november

Samsom, Dijsselbloem, Opstelten en Asscher voor campagne in Friesland, premier Rutte komt nog

Woensdag 13 november gaan de inwoners van Heerenveen, Leeuwarden en de nieuwe gemeente Friese Meren stemmen voor de herindelingsverkiezingen. Veel landelijke politieke kopstukken zijn deze dagen al te vinden in Friesland. De ministers Dijsselbloem, Opstelten en Asscher zijn er, en premier Rutte komt nog. PvdA-partijleider Samsom bivakkeert ook al een week in Leeuwarden. De campagne draait er op volle toeren omdat de coalitiepartijen een -grote- nederlaag vrezen. Aan de andere kant kan een positieve uitslag het negatieve sentiment rond het kabinet doen omslaan.

Vooral Samsom is fanatiek aan het campagnevoeren. Dat is ook niet raar, gezien de huidige slechte peilingen voor de PvdA. Wellicht valt de uitslag ook wel mee voor de sociaal-democraten aangezien de SP niet meedoet in Friesland.

Een goede uitslag wordt door het kabinet blijkbaar als zeer belangrijk ervaren, terwijl het toch lokale verkiezingen zijn. Waarschijnlijk zien de politici het ook als een graadmeter voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Wanneer de peilingen waarheid worden, en het kabinet in maart zwaar wordt afgestraft, ontstaat er in Den Haag een geheel nieuwe situatie. Door de profileringsdrang van de VVD en PvdA, die na zo’n afstraffing onherroepelijk ontstaat, komt het einde van Rutte II alsnog in zicht.

(bron: AD)

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.