Oppositietrio bindt zich aan kabinet maar is tóch geen gedoogpartner

Op het oppositietrio D66, ChristenUnie en SGP, de zogenaamde constructieve drie (c3), kan het kabinet ook in de volgende jaren bouwen. Dat zeiden de c3-partijleiders tijdens de financiële beschouwingen. Ze ontkennen alledrie echter gedoogpartners te zijn. Het drietal deed tijdens de financiële beschouwingen zijn best om aan te tonen geen spek-en-bonen-oppositie te zijn. De drie leiders Pechtold, Slob en Van der Staaij somden gulzig de punten op waarover ze géén overeenkomst hebben met het kabinet.

Zo noemde SGP-leider Van der Staaij nog twee zaken waar de partij zich niet in kan vinden. ‘De collectieve lastendruk is veel en veel te hoog’. Daarnaast noemde Staaij het gemis van ‘uitdrukkelijke waardering voor zorgtaken’.

ChristenUnie-voorman Slob waarschuwde: ‘Asielbeleid, medisch-ethische onderwerpen en ontwikkelingssamenwerking. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken. We zullen elkaar nog vaak tegenkomen.’

Pechtold zei dat D66 75 procent van het regeerakkoord steunt en verwacht dat ‘de andere 25 procent betekent dat je je eigen gezicht houdt’. Tot die 25 procent behoren volgens de D66-leider onder meer het JSF-dossier en de lastendruk. Vervolgens leek hij de afspraken met het kabinet te relativeren. Het ging volgens hem om ‘pragmatische afspraken. Niet meer en niet minder. We hebben het deels naar onze hand kunnen zetten, maar er is nog veel te doen. We zullen het kabinet constructief kritisch blijven volgen.’

Een nieuwe deal tussen het kabinet en de c3 lijkt alweer in de maak. De ministers Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en Asscher (Sociale Zaken, PvdA) willen de komende drie weken het pensoenakkoord met de ‘meest geliefde oppositiepartijen’ afronden. De twee ministers hebben dit dossier overgenomen van de staatssecretarissen Weekers en Klijnsma die vorige week werden weggejaagd uit de Senaat.

(Bron: Politiek24)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.