Pikant: Weekers zwijgt over deal tussen KPN en fiscus van 3,7 miljard

Gaf Weekers KPN stiekem een cadeautje van 900 miljoen?

KPN sloot vorige maand een deal met de fiscus waarover bij fiscalisten grote vraagtekens bestaan. Het lijkt er op dat KPN met goedkeuring van de fiscus over 3,7 miljard deze zomer geen belasting betaalde waardoor de staat 900 miljoen misliep. VVD-staatssecretaris Weekers houdt zijn lippen echter stijf op elkaar en wil niet ingaan op de deal. Hij beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht. PvdA-Kamerlid Groot heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie aan de staatssecretaris.

Het telecombedrijf maakte vorige maand bekend dat het het verlies na de verkoop van de Duitse dochter E-plus van de belastingen mag aftrekken. Het gaat om een verlies van 3,7 miljard euro. Wanneer KPN daarover belasting zou betalen, had het bedrijf 900 miljoen moeten afrekenen. Bedrijven met een belang van ten minste 5 procent in dochterondernemingen in het buitenland hoeven over de winst van die dochterbedrijven geen belasting in Nederland te betalen. Daar staat echter tegenover dat verliezen ook niet in Nederland mogen worden afgetrokken. Het lijkt erop dat dat precies is gebeurd.

Fiscaal jurist Flutsch noemt de deal opmerkelijk: ‘Het lijkt er sterk op dat de staatssecretaris KPN een voordeeltje heeft gegund om een beter bod te kunnen afdwingen van het Mexicaanse América Móvil’. Volgens belastingexpert Ligtenberg van Fiscaal up to Date worden de aandeelhouders van KPN bevoordeeld ten koste van de belastingbetaler. Beide experts gaan er overigens van uit dat er niets tegen de wet is gebeurd.

(Bron: De Financiële Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.