Pechtold maakte zichzelf in 2005 minister

In 2005 stelde D66-leider Pechtold zichzelf aan als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkszaken in het kabinet Balkenende II. Destijds was hij partijvoorzitter van de democraten en moest hij op zoek naar een een opvolger voor de tussentijds afgetreden D66-minister Thom de Graaf. Hij kwam toevallig bij zichzelf uit. Dat blijkt uit een profiel van Pechtold dat de Volkskrant vandaag publiceerde.

Pechtold was tot zijn ministerschap naast partijvoorzitter ook burgemeester van Wageningen. De ministersportefeuille stelde volgens de Volkskrant niet zoveel voor maar Pechtold bleek behept met een grote geldingsdrang. Journalisten belden nooit voor niks en hij nam geen blad voor de mond.

Minister was hij maar kort, na een jaartje viel Balkenende II en werd Pechtold D66-leider. Hij redde vervolgens D66 van de dood. Bij zijn aantreden als partijleider had de partij drie zetels, op enig moment stonden de democraten zelfs op nul in de peilingen. Onder zijn leiding groeide D66 naar de huidige twaalf zetels.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.