Rutte ontplofte over ‘roofoverval’ D66, CU en SGP na vertrek GroenLinks

Kabinet onderhandelde met de rug tegen de muur

Direct na het vertrek van GroenLinks van de onderhandelingstafel vorige week woensdag, legden de overgebleven oppositiepartijen voor 1 miljard extra aan eisen op tafel. D66, de ChristenUnie en SGP wisten dat ze nu onmisbaar waren en scherpten hun wensenlijstjes stevig aan. Premier Rutte ontplofte over ‘de bovenmatige eisen’. Een andere onderhandelaar sprak van ‘een roofoverval’. Maar de partijtjes wisten: het kabinet onderhandelt met de rug tegen de muur.

Dijsselbloem bleef echter rustig en was klip en klaar: ‘Sorry heren, maar dat gaan we niet doen’. De minister van Financiën wilde weten hoe Pechtold, Slob en Van der Staaij hun mooie plannen dachten te betalen. Woensdagavond 9 oktober verdwenen de eisen grotendeels weer van tafel.

Het kabinet, tot dan toe totaal in paniek, zag dat er schot in de zaak kwam. Vrijdag worden de laatste puntjes op de i gezet, ’s avonds volgt de presentatie.

Minister Asscher van Sociale Zaken ontving vrijdag ook officieel de sociale partners, Bernard Wientjes (VNO-NCW) namens de werkgevers en Ton Heerts (FNV) namens de werknemers. Een toneelstukje, de heren waren namelijk de dag ervoor nog bijgepraat.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.