Rutte II rommelt na kort succes verder

Rutte II heeft een reddingsboei gevonden maar ligt nog wel in het water, in open zee

Gisteren heeft het kabinet wéér niet gekozen voor een duurzame oplossing voor de weeffout, een minderheid in de Senaat. Rutte leert het blijkbaar nooit. De steun van D66, SGP en de ChristenUnie geldt alleen voor dít akkoord. D66-leider Pechtold liet zich gisteren niet in de rol van gedoogpartner duwen. Dat is veelzeggend. Zijn partij houdt dus de handen vrij en kan bij alles buiten dit akkoord gaan dwarsliggen.

Het kabinet rommelt dus gewoon verder, strompelt van akkoord naar akkoord. Zo krijgen we straks weer het pensioenakkoord, want dat is nog niet geregeld. De nieuwe problemen dienen zich alweer aan.

In het akkoord dat gisteren met veel bombarie werd gepresenteerd, gaat iedereen er op vooruit. Het leek net zo’n goed-nieuwsshow als dit voorjaar de presentatie van het sociaal akkoord (al leek het decor gisteren op de binnenkant van een luxe doodskist).

Maar het kabinet houdt gewoon vast aan de zes miljard, en wie betaalt de mooie verzachtingen en cadeautjes uit de nieuwe begroting? Wat betekenen de bezuinigingen op Sociale Zaken en de zorg? De nadere invulling van de besparingen kwam gisteren niet aan bod, die moeten nog worden bedacht. De minder leuke boodschap komt dus nog.

Verder wacht de  coalitie nog een reeks lastige hobbels: het pensioenakkoord, de aanschaf van de JSF, de decentralisering van overheidstaken én de gemeenteraadsverkiezingen.

Tenslotte geldt voor D66, SGP en de ChristenUnie dat ze de begroting voor 2014 steunen, voor 2015 en later krijgen we dus voortaan elk jaar hetzelfde circus. Rutte II heeft een reddingsboei gevonden maar ligt nog wel in het water, in open zee met storm op komst.

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.