Laatste tien jaar vier kabinetten zonder meerderheid

Alleen Balkenende II en IV hadden een meerderheid

Van de zes kabinetten de afgelopen tien jaar, hadden er vier geen meerderheid in de Tweede of Eerste Kamer. Nederland is de laatste tien jaar slechts zes jaar geregeerd door een kabinet met een meerderheid in beide Kamers. Alleen de kabinetten Balkenende II en IV hadden een comfortabele meerderheid.

In mei 2003 trad  het kabinet Balkenende II aan, na de luidruchtige val het kabinet met de LPF. Het nieuwe kabinet werd gevormd door het CDA, de VVD en D66. Tot juni 2006, toen stapte D66 uit de regering. Het volgende kabinet was Balkenende III (CDA, VVD) dat een minderheidskabinet was.

In februari 2007 kreeg Nederland het kabinet Balkenende IV (CDA, PvdA, ChristenUnie). Drie jaar later, in februari 2010 trad de PvdA uit het kabinet waardoor ook dit kabinet zonder meerderheid verder ging.

In oktober 2010 trad het eerste kabinet Rutte aan. Dit kabinet was een experiment. CDA en VVD hadden weliswaar geen meerderheid maar werden gedoogd door de PVV. Tot de PVV in april 2012 afhaakte. Daarna regeerde minderheidskabinet Rutte I met een tijdelijk akkoord dat de oppositiepartijen met de coalitie overeenkwamen, het zogenaamde Lente-akkoord.

Sinds november 2012 zit Nederland weer opgescheept met een minderheidskabinet, het mist voldoende steun in de Eerste Kamer. Rutte II heeft daar geen gedoogsteun geregeld.

(Bron: Elsevier)

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.