De machtigste politicus van Nederland heet ….. Pechtold

Het lijkt de D66-leider naar het hoofd te stijgen

D66 heeft alle touwtjes in handen in politiek Den Haag. Zeker na het vertrek van GroenLinks van de onderhandelingstafel met het kabinet, is D66-voorman Pechtold de machtigste man van de Nederlandse politiek. De democraten hebben twaalf zetels in de Tweede Kamer maar staan in het centrum van de macht. Het kabinet bindt zich namelijk met handen en voeten aan hun noodzakelijke steun. Wanneer Pechtold ook de onderhandelingen staakt, is het met Rutte II zo goed als afgelopen.

NRC Handelsblad noemde D66 woensdagavond het nieuwe CDA met Pechtold als regisseur van het midden. Het lijkt de D66-leider naar het hoofd te stijgen.

Omdat GroenLinks zich niet wilde binden aan het bezuinigingsbedrag van zes miljard

De democraat wekt bij de andere oppositiepartijen CU en SGP en de coalitie steeds meer ergenis. Wanneer Pechtold dat wil, komt minister-president Rutte naar het overleg op het ministerie van Financiën. Toen afgelopen weekend werkgeversvoorman Wientjes en FNV-voorzitter Heerts werden gebeld, was dat niet de premier of minister van Sociale Zaken Asscher. Het was Pechtold. Om eens te praten. Het gerucht dat er forse spanningen zouden bestaan tussen de haantjes Asscher en Pechtold heeft hiermee te maken.

De emoties lopen tijdens de besprekingen regelmatig hoog op. Maandagnacht moest premier Rutte er aan te pas komen om de gemoederen tot bedaren te brengen. De irritatie tussen de PvdA en D66 was zo groot dat de minister-president de partijleiders Samsom en Pechtold apart moest nemen om de onderhandelingen te redden.

Juist in het geval van D66 is dit gedrag ironisch. De partij werd in 1966 opgericht uit weerzin tegen de almacht en arrogante mentaliteit van de christen-democraten.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.