PvdA draait zich steeds verder in de nesten

SP verheugt zich nu al op verkiezingen

‘Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’, is een oud gezegde dat PvdA-leider Samsom lijkt te zijn vergeten. In de peilingen staan de sociaal-democraten al historisch laag en de PvdA draait zich steeds verder in de nesten. 

De partij verkeert in zwaar weer door de concessies die het voortdurend doet. Strafbaarstelling van illegaliteit en de aanschaf van de JSF zijn de bekendste voorbeelden. De achterban krijgt maatregelen voor zijn kiezen die voorheen door de rode familie als rechts en dus als onaanvaardbaar werden beschouwd. Nu volgen een vervroeging van de versobering van de ww en flexibilisering van het ontslagrecht.

En het ziet er voorlopig ook niet goed uit voor de sociaal-democraten. De linkse maatjes van de partij, de SP en GroenLinks hebben hun helpende hand inmiddels ingetrokken, terwijl de PvdA-achterban snakt naar een linksere koers.

De partijen die het kabinet waarschijnlijk gaan steunen zijn de christelijke partijtjes en D66. De democraten manifesteren zich steeds meer als het vrijzinnige zusje van de VVD, als vrij rechts dus. Met de sociale christenen van de ChristenUnie kunnen de sociaal-democraten nog door één deur maar de rechts-conservatieven van de  SGP zijn een heel ander verhaal. Met deze christelijke en liberale steun kan Samsom onmogelijk echt blij zijn. De kleintjes trekken het beleid verder naar rechts waardoor de PvdA wordt gedwongen steeds rechtser beleid te verdedigen.

De voormalige bondgenoten van de vakbeweging slijpen inmiddels hun messen en de SP verheugt zich al op nieuwe verkiezingen. In elk geval krijgt Nederland in het voorjaar de gemeenteraadsverkiezingen maar wellicht kunnen we eerder naar de stembus.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.