Surprise surprise, het pensioenplan is gesneuveld

Na irritatie en snoeiharde kritiek

‘Ik heb de harde conclusie getrokken dat hier geen meerderheid te vinden is.’ Staatssecretaris Weekers hees de witte vlag dinsdagavond in de Eerste Kamer. De hele oppositie was namelijk fel tegen de pensioenplannen. Surprise surprise, het pensioenplan is gesneuveld en moet worden aangepast. Daarvoor moeten de staatssecretarissen Weekers (Financiën, VVD) en Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) weer onderhandelen met de oppositie in de Tweede Kamer.

Waarschijnlijk staat het onderwerp al op de agenda van de gesprekken die Dijsselbloem voert met de oppositie in de Tweede Kamer.

De bewindslieden Weekers en Klijnsma kregen snoeiharde kritiek te verduren van de senatoren. Er was zelfs sprake van irritatie bij de Eerste kamerleden toen Weekers  het plan nog eens wilde uitleggen. ‘Dit is een complete herhaling van zetten’, zei OSF-senator Kees de Lange geïrriteerd. ‘Het komt bijna neer op een onderschatting van de intellectuele vermogens van de mensen in dit huis.’

De kritiek van de oppositie kwam erop neer dat de verlaging van de opbouw te heftig is. Als compensatie wil het kabinet de pensioenpremies verlagen. Maar daarop heeft het helemaal geen invloed, want daar gaan de pensioenfondsen over en die lieten de laatste weken al weten dat ze de premies niet zullen verlagen. Bovendien denkt de oppositie in de Senaat dat het kabinet het vooral te doen is om de bezuinigingen van zes miljard rond te krijgen. De pensioenplannen zouden jaarlijks drie miljard aan besparingen opleveren.

Het gestuntel van de staatssecretarissen tijdens de voorbereidingen van het Senaatsdebat was zo genant dat een succes voor deze twee knoeiers een wonder was geweest.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.