Pensioendebat in Eerste Kamer door stuntels Klijnsma en Weekers

Als dat maar goed gaat...

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de grote pensioenhervorming die een bezuiniging oplevert van 3 miljard. Het wordt een grote test voor het kabinet. Daarom is het zo verbazingwekkend dat het voorstel moet worden verdedigd door twee politieke stuntels: de staatssecretarissen Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) en Weekers (VVD, Financiën).

Bij de behandeling van de plannen in de Tweede Kamer stemde de oppositie unaniem tegen, terwijl er aanvankelijk met sommige partijen best te praten was geweest. Zelfs de SGP was kwaad over de manier waarop de bewindslieden te werk gingen. ‘Klungelig’ en ‘politiek onhandig’ vonden Kamerleden het optreden de knoeiende kabinetsleden.

‘Ze namen nauwelijks de moeite om te kijken hoe het wetsvoorstel bij de verschillende fracties lag’, zegt SGP-Kamerlid Dijkgraaf. ‘Ik had een amendement ingediend om aan Weekers duidelijk te maken dat wij constructief wilden zijn: beweeg nu, want anders kunnen wij de hervorming niet steunen. Maar hij zei met een grote glimlach dat mijn voorstel financieel niet dekkend was. Maar Weekers had op geen enkel moment door dat het zijn probleem was wat ik wilde oplossen. Niet mijn probleem.’

Groenlinkser Klaver werd gebeld door Weekers: ‘Een dag voor het debat. Toen ik ons standpunt had uitgelegd, zei hij dat dit heel moeilijk zou liggen bij de VVD en maakte een eind aan het gesprek. Dat is toch geen serieus overleg?’

Inmiddels zijn ook Eerste Kamerleden verbaasd over het onbegrijpelijke gedrag van het duo. Zo wilde ondanks de enorme tijdsdruk, Weekers aanvankelijk zijn dienstreis naar Washington niet afzeggen voor het debat. Hij stelde voor het te verzetten, tot verbazing van de senatoren. Onder grote druk van de Senaat en toen bleek dat een volgende debat pas eind oktober zou plaatsvinden cancelde hij zijn reis.

Hardnekkig is het vermoeden onder Kamerleden dat Klijnsma de materie niet beheerst. Kamerlid en partijgenoot van Klijnsma Kerstens kent de geluiden over het vermeende lichtgewicht van de PvdA-staatssecretaris, maar verdedigt haar ook: ‘Vergeet niet dat een bewindspersoon in de Kamer altijd wordt begeleid door beleidsambtenaren’. Vals.

Het kabinet wil hoe dan ook de drie miljard binnenhalen. Het vormt de helft van het bezuinigingspakket. Bij pensioenen gaat het al snel over miljarden. Voorheen, bijvoorbeeld onder Donner, was het dan ook een ministerszaak, maar PvdA-minister van Sociale Zaken Asscher wilde het dossier niet oppakken omdat hij zijn tijd aan andere zaken wilde besteden. Toen het deze zomer helemaal fout dreigde te lopen, grepen premier Rutte en minister Asscher toch in. Ze belden intensief met alle senatoren. Tevergeefs.

Inmiddels zijn de zwakke staatssecretarissen weer uit de bezemwagen gehaald en mogen ze dinsdag het karwei in een tot op de tanden toe bewapende Eerste Kamer afmaken. Als dat maar goed gaat…

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.