Dijsselbloem hield CDA bewust buitenspel

PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem heeft het CDA bewust buiten spel gehouden bij de besprekingen met de oppositie. De christen-democraten werden in tegenstelling tot D66, nooit rechtstreeks gebeld voor overleg. Ook bleek dat de CDA’ers geen informatie kregen die andere gesprekspartners wel kregen. CDA-leider Buma vindt dat de minister de plannen met een ‘rode bril’ heeft opgesteld, zonder rekening te houden met de CDA-wensen. Voor D66 was het kabinet echter een en al oor.

Onderling verschillen de coalitiepartijen VVD en PvdA sterk in hun houding ten opzichte van het CDA. Naar buiten toe veroordelen ze de starre oppositiepartij ‘die zijn verantwoordelijkheid niet neemt’, maar ondertussen wantrouwt vooral de PvdA de partij van Buma. De liberalen zien in het CDA de ideale toekomstige coalitiegenoot.

Daarom is de VVD eigenlijk blij met de groei in de peilingen van het CDA. Voor de liberalen zijn de christen-democraten nu eenmaal de favoriete coalitiepartner. Dat is altijd al zo geweest. En dat sentiment is wederzijds.

Dat vormt nu een bedreiging voor de positie van de PvdA. Er is paniek bij de sociaaldemocraten. Ze blijven na een -steeds meer naderende- val van het kabinet met lege handen achter. Sterker, wie naar de peilingen kijkt ziet dat de PvdA door de kiezer zal worden vermorzeld.

(Bron: De Telegraaf)

 

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.