Kabinet kán Eerste Kamer ontbinden

'Het zal een grote schok geven en kan de verhoudingen verder verzieken'

Het kabinet heeft volgens de Grondwet de mogelijkheid om de Eerste kamer te ontbinden. Stel, bijna geen enkel kabinetsvoorstel komt door de Eerste Kamer, dan kan Rutte II gebruikmaken van die optie en de Eerste Kamerleden naar huis sturen. Dat zegt staatsrechtgeleerde Voermans in NRC Handelsblad.

Hij noemt ontbinden ‘een drastisch middel’, zelfs een ‘nucleaire optie’. ‘Het zal een grote schok geven en kan de verhoudingen verder verzieken, maar de mogelijkheid bestaat.’

Wanneer het kabinet de Senaat zou ontbinden, kiezen de huidige Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Sinds de laatste verkiezingen is er een en ander veranderd in de provinciale parlementen, zo is bijvoorbeeld de band verbroken tussen 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en in sommige Staten hebben PVV-Statenleden zich van de PVV afgesplitst. Hierdoor zou de samenstelling van een nieuwe Eerste Kamer er waarschijnlijk nét even anders uitzien. Voermans voorziet in dit scenario een wisseling van vier a vijf zetels.

Dat is niet genoeg voor het kabinet, dus de senatoren kunnen rustig gaan slapen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.