Financiële beschouwingen weer een week uitgesteld

De partijen verwachten er uit te komen

De financiële beschouwingen die dinsdag zouden beginnen, worden voor een tweede maal een week uitgesteld. Het jaarlijkse debat gaat over de financiële voorstellen van het kabinet maar moet wijken voor de besprekingen met de oppositie. Die gaan maandag verder. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag na een gesprek met financiële woordvoerders van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA.

De gesprekken zullen naar verwachting nog enkele dagen duren. Er is niet heel veel tijd meer, want Dijsselbloem heeft donderdag en vrijdag verplichtingen in het buitenland.

Bij de besprekingen staan aanpassingen in het sociaal akkoord, een vurige wens van D66, niet op de agenda. Maar dat wil volgens Dijsselbloem niet zeggen dat de nieuwe hervormingen en bezuinigingen geen relatie hebben tot het akkoord.

Het kabinet heeft in elk geval een vervroeging met een half jaar van de versoepeling van het ontslagrecht aangeboden. Het uiteindelijke bezuinigingsbedrag van 6 miljard staat niet ter discussie. Volgens de minister is dat in Brussel onbespreekbaar.

Dijsselbloem verwacht niet dat er nog partijen afhaken. En ook de oppositiefracties tonen de wil er uit te komen. ‘We voelen de urgentie’, zei Carola Schouten van de ChristenUnie.

(bron: Trouw.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.