Kabinet komt met kruimels voor de oppositie

Kamerleden zijn teleurgesteld

Het kabinet kwam vanavond met een openingsbod voor de oppositiepartijen. Het bleken kruimels. D66-Kamerlid Koolmees was ronduit teleurgesteld: ‘Honderd miljoen hier, tweehonderdmiljoen daar. Allemaal kleine bezuinigingen en geen alomvattend plan’. ChristenUnie-Kamerlid Schouten voelde zich niet serieus genomen. ‘Wij willen graag meedenken en tonen zo dat we onze verantwoordelijkheid willen nemen maar dan moet het kabinet ons wel serieus nemen. Ik heb nu niet het idee dat ze dat doen.’

Minister Dijsselbloem kwam vanavond met een lijst met circa twintig opties. Een menukaart met opties als het verlagen van de brandstofaccijns, extra geld voor onderwijs en de herinvoering van de vliegtaks. Een handicap bij de besprekingen vormt het bezuiningsbedrag van 6 miljard euro waaraan het kabinet absoluut niet wil tornen. Voor elke verzachting moet het geld elders gevonden worden. Een lastige klus.

Ook wil het kabinet het sociaal akkoord -nog- niet openbreken. Het stond althans niet op de menukaart van Dijsselbloem. PvdA-Minister Asscher van Sociale Zaken maakt momenteel een belrondje langs de sociale partners, de werkgevers en werknemersorganisatie, om hun bereidheid tot aanpassing van het akkoord te peilen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.