Nederland staat voor 201 miljard garant voor zwakke EU-landen

Rekenkamer roept Dijsselbloem op tot meer openheid

Tijdens de kredietcrisis is het bedrag dat Nederland garant staat voor landen als Griekenland, Ierland en Portugal opgelopen van 18 naar 201 miljard. Dat schrijft het FD vandaag op basis van een rapport van de Algemene Rekenkamer. De rekenmeesters roepen het ministerie van Financiën op om de Tweede Kamer voortaan beter te informeren over de risico’s die Nederland loopt met het afgeven van die garanties.

De garanties werden gegeven aan Europese instellingen met het doel de financiële crisis te bedwingen. De rekenkamer onderzocht de risico’s die Nederland loopt  bij de garantiestelling voor acht  instellingen, waaronder de Europese Investeringsbank en het noodfonds. Meer dan de helft van de onderzochte instellingen maakt nergens duidelijk welke risico’s garantiestellers lopen. De buffer van drie instellingen is bovendien te klein om tegenvallers op te vangen.

PvdA-Minister van Financiën Dijsselbloem beloofde beterschap en zal voortaan meer algemene informatie geven. Hij wil echter geen oordeel geven over de financiële stabiliteit van afzonderlijke instellingen, want dat zou de kredietwaardigheid negatief kunnen beïnvloeden.

(Bron: nrc.nl, FD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.