Geen grap: Belgen gaan Nederlands luchtruim bewaken

Kunnen we ons eigen luchtruim niet meer beveiligen?

De bewaking van het nationale luchtruim komt in de toekomst mede in handen van de Belgen. Dat is noodzakelijk omdat we met 37 JSF’s niet over voldoende toestellen beschikken om het nog zelf te doen. Er is eerst nog wel een verdragswijziging voor nodig met België. Dat staat in de nota In het belang van Nederland van VVD-minister Hennis van Defensie dat op Prinsjesdag verscheen en waarin de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht wordt geschetst. Dat schrijft hoogleraar Internationale Betrekkingen en directeur van instituut Clingendael Ko Colijn in Vrij Nederland.

Als we het niet kunnen regelen met onze zuiderburen, hebben we een probleem, schrijft de minister. Ook de Algemene Rekenkamer heeft op deze moeilijkheid gewezen en waarschuwt de minister zich niet rijk te rekenen (Zie het rapport van de Rekenkamer, pagina 27 -29).

Na de val van Srebrenica waarbij Nederlanders niet optraden omdat er geen buitenlandse luchtsteun was, is het een heilige regel dat Nederland nooit meer afhankelijk wil zijn van buitenlandse luchtsteun in gevaarlijke situaties. Afhankelijk van de wijze waarop de Nederlandse en Belgische overheid het met elkaar regelen, is het mogelijk dat een Belgische minister straks zeggenschap krijgt over de bewaking van het Nederlandse luchtruim.

De onderhandelingen met de Belgen lopen al, wanneer deze aflopen is nog niet duidelijk.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.